Tivoli Seiterä

Tivoli Seiterä aloittaa kiertueensa kevään ensimetreillä. Huhtikuun alussa starttaava kuorma-autojen letka kuljettaa tivolia halki Suomen, vierailupaikkakunnalta toiselle.  

Kiertuepaikkakunnalla kuorman purkaminen ja tivolialueen rakentaminen laitteineen vie kaikkiaan yhden kokonaisen päivän. Yhtä ripeästi kaikki hauskuus myös puretaan ja pakataan kuorma-autoihin. Rakennuspäivän lopuksi laitteet tarkastetaan, koeajetaan ja puhdistellaan. Vierailuviikon aikana laitteet tarkastetaan, koeajetaan ja tarvittaessa huolletaan päivittäin, jotta ne palvelisivat vierailijoita parhaalla ja turvallisimmalla tavalla.

Kiertueella Seiterän henkilökunta asuu tivolissa ja paikkakunnat tulevat tutuiksi. Iloista karavaanielämää vietetään syyskuun loppupuolelle asti. Talvikausi ei suinkaan kulu loikoillessa. Kauden päätyttyä tehdään tivolivarikolla isommat laitehuollot, korjaukset ja maalaustyöt sekä suunnitellaan seuraavaa kiertuetta.  

Tivoli Seiterä on tarjonnut nauruja ja iloa jo vuosikymmeniä

Tivoli Seiterän – aiemmin Huvipuisto Seiterän – perusti Lauri Seiterä vuonna 1966. Lauri ja Johanna Seiterän pojasta Tuomo Seiterästä tuli tivolin johtaja vuonna 1991, ja hän jakaa vetovastuun yhdessä vaimonsa Mari Seiterän kanssa.

Lauri ja Tuomo
Isä ja poika, Lauri ja Tuomo, pistävät tivoliksi.

 

Tivoli Seiterän historia on värikäs ja tapahtumarikas, kuten kenen tahansa lähes viisikymppisen. Kuluneiden vuosien aikana on tivolissa työskennellyt erilaisissa tehtävissä tuhansia erilaisia ihmisiä – monet heistä vuosikausia, toiset vain muutamia päiviä. Kiertueilla on koettu iloja ja suruja, rakastumisia ja eroja, ristiäisiäkin on vietetty. Matka on kuitenkin aina jatkunut kohti seuraavaa kylää. Tivolityön suola ja pippuri lienee edelleenkin sen monimuotoisuus, vanhojen ja uusien asiakkaiden kohtaaminen ja ne ilon ja riemunkiljahdukset joita ei voita mikään!
 

Historian vuosilukuja:

1946 Tivolitaustainen Lauri Seiterä aloitti yhteistyön Lasten Päivän Säätiön kanssa. Tuloksena syntyi Helsingin Messukentällä sijaitseva tivoli, joka kiersi myös muualla Suomessa. Kun Linnanmäki vuonna 1950 perustettiin, oli Lauri Seiterä yksi sen keskeisistä hahmoista. Laurilla oli puistossa useita erilaisia pelejä, mm. ammuntaa, renkaanheittoa, tykkipeli ja pommituspeli.

Jussi Seiterä, Seppo Allinen sekä Tuomo Seiterä syömässä hattaraa.

 

1951 Lauri Seiterä avasi Linnanmäelle Vedenneitohallin, yhden sen kuuluisimmista kohteista. Supersuosittu Vedenneitohalli jatkoi Linnanmäellä aina kesän 1981 loppuun asti, jonka jälkeen Linnanmäki rakensi paikalle oman peliautomaattihallinsa.

Vedenneitohalli Linnanmäellä
Vesi vanhin voitehista, neidot vahvin viihtehistä – yhdessä ne olivat yksi Lauri Seiterän hauskimmista tivolikokemuksista.

 

1965 Lauri Seiterä osti Linnanmäen entisen autoradan, josta syntyi pohja omalle kiertävälle tivolille. Huvipuisto Seiterän toiminta alkoi 1966. Ensimmäisenä vuonna sähköautoradan lisäksi mukana oli Vauhtivirveli-karuselli sekä useita pelejä. Laitteet kulkivat traktoreilla ja junavaunuissa. Vuosien varrella Seiterässä nähtiin myös upeita vapaaesityksiä, mm. surmanhyppyjä ja trapetsitaiteilua.

Tunnelmaa sähköautoradalla
Sähköautoradan tunnelma oli sähköinen jo 1960-luvulla.

 

Tyttöjä Vauhti-Virvelissä
Ja vauhtia virvelissä riitti, tyttöjen hymyistä sen huomaa.

 

1973 Lauri Seiterä vuokrasi yhdessä ystävänsä Leo Lindblomin kanssa Tampereen kaupungilta Särkänniemestä alueen tivolille koko kesäksi. Paikan nimeksi annettiin Neulan Huvipuisto. Huvipuisto oli menestys ja myöhemmin paikalla avattiin Särkännimen huvipuisto.

Round Up
Round-up-laitteessa seistiin kaverin kanssa vierekkäin ja pyörittiin huimaa vauhtia keskipakoisvoiman paineessa, laite kääntyi jopa 90 asteen kulmaan.